Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Kim Huybrechts - World Matchplay 2023

Kim Huybrechts wil terug naar de top: ‘Over 2 à 3 jaar wil ik weer die steady top 16 speler zijn’

Kim Huybrechts heeft dit jaar weer eens een PDC-titel op zijn naam kunnen schrijven, maar tegelijkertijd blijft hij wisselvallig. Tijdens het Zwaantje Masters sprak Darts Actueel met de Belg.

Kim Huybrechts kende zijn beste jaren bij de PDC in de jaren 2015,2016 en 2017 met een plaats in de top 16 van de wereld en deelnames aan de Premier League. Daarna volgde een mindere periode voor Huybrechts die zijn ouders in korte tijd verloor en zakte naar een plaats buiten de top 32. Nu lijkt ‘The Hurricane’ weer te klimmen op de wereldranglijst. Na het winnen van een titel begin dit jaar is hij vastberaden om terug te keren aan de top.

Lui

Darts wordt de afgelopen jaren in België uitgezonden op de sportzender VTM en daarbij is Matthias de Vlieger één van de vaste commentatoren bij de TV-toernooien. De Vlieger maakte begin augustus de opmerking, bij 433 Darts, dat Kim Huybrechts niet meer genoeg trainde en dat dat de reden was dat hij was gezakt op de ranking. Bij Darts Actueel-verslaggever Mike Hooiveld reageerde Huybrechts hierop.

“Dat is de waarheid. Ik ben niet iemand die heel veel traint. Als ik in mijn leven veel meer had getraind, dan had ik wel veel meer gepresteerd. Dat is wie ik ben. Op sommige momenten gaat het beter dan andere momenten, maar in België hebben we een gezegde ‘het aard van het beestje’ verander je zomaar niet.”

Erik Clarys

Sinds oktober 2022 hebben twee Belgische dartgrootheden de krachten gebundeld: Erik Clarys is nu een half jaar de coach van Huybrechts, en dat lijkt meteen vruchten af te werpen. In februari wist Huybrechts zijn eerste PDC-titel in 8 jaar te winnen. ‘The Hurricane’ is erg tevreden met de samenwerking.

“Af en toe probeert hij me wel eens te zeggen dat ik van mijn luie reet af moet komen en moet gaan trainen. Op dit moment gaat de samenwerking wel echt goed. Ik heb eindelijk weer eens een Pro Tour gewonnen na acht jaar, dus dat betekent toch wel dat er iets van zijn vruchten afwerpt.

Uiteindelijk moet je het echter zelf doen; je staat zelf aan die oche en de pijlen moeten ook gewoon goed vallen. Het niveau is de laatste jaren ook ontzettend hoog geworden. Het is niet alleen als je traint, dat je er vanzelf komt, het is heel veel dat in elkaar moet vallen.”

Doelen

In het resterende half jaar staan er veel TV-toernooien op de kalender. De World Grand Prix is de major die als eerste op het programma staat. Voor Huybrechts worden de komende toernooien van groot belang, omdat hij momenteel op de rand van kwalificatie staat voor de World Grand Prix. Hoewel hij graag bij het ‘dubbel in, dubbel uit’-toernooi wil zijn, blijft het grote doel voor hem het laatste toernooi van het jaar.

“Het WK is het grote hoofddoel, alles wat ik er bij kan halen is extra. Matchplay was een mooie bonus, was ook spannend of ik er bij ging zijn. Natuurlijk wil ik ook meedoen aan de World Grand Prix. Ik zal mijn best doen om me daarvoor te kwalificeren, maar als het niet lukt, is dat niet het einde van de wereld. We blijven gewoon hard werken zoals we nu doen en ik denk dat ik binnen 2 à 3 jaar weer een constante speler in de top 16 moet zijn.”

Bekijk hieronder het complete interview terug.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Kim Huybrechts wil terug naar de top: ‘Over 2 à 3 jaar wil ik weer die steady top 16 speler zijn’