Damian Mol

Vijf Nederlanders pakken tour card, Kciuk wint laatste dag

Een totaal van vijf Nederlanders heeft dit jaar via Q-School een plek op de Pro Tour weten te bemachtigen. Kevin Doets, Danny Jansen, Damian Mol en Jimmy Hendriks voegden zich op de laatste dag bij Luc Peters.

Hoe verging de dag?

De laatste dag van Q-School beloofde een bloedbad te worden. Zes spelers hadden zich na drie dagen al verzekerd van een plek op de Pro Tour, nog 108 anderen streden vandaag voor de overige plekken. Jules van Dongen, die zich al verzekerd had via de ranglijst, speelde niet meer: de Amerikaan is er de aankomende twee jaar bij tussen de profs. Vandenbogaerde en Doets, beide ook al verzekerd, speelden wel. Beide mannen verloren wel hun eerste wedstrijd meteen.

Voor Derk Telnekes en Dennie Olde Kalter waren nederlagen in ronde één wel pijnlijk: beide mannen konden een Tour Card vergeten. Voor Patrick van den Boogaard vervloog de hoop een ronde later, ook hij verloor. Patrick Maat leek op weg naar een stunt door virtueel op een plek te komen na een zege op de Fransman Thibault Tricole, maar een nederlaag tegen Maikel Verberk kostte hem de kop. Radek Szaganski beleefde wel een goede dag: de Pool haalde de kwartfinales en verzekerde zich hiermee van een Tour Card. Ook Jimmy Hendriks en Damian Mol konden feest gaan vieren. De twee Nederlanders troffen elkaar bij de laatste 16: Mol was op dit punt al verzekerd van een kaart, Hendriks deed dat ook met een overwinning. Ricardo Pietreczko strandde net als Mol ook bij de laatste 16, maar voor de Duitser was dit ook genoeg.

Met nog één halve finale te gaan waren 14 van de 15 kaarten verdeeld. De laatste plek ging tussen de al uitgeschakelde Rowby-John Rodriguez en Dragutin Horvat, die nog een halve finale speelde. De Duitser moest deze partij winnen, anders ging de plek naar de Oostenrijker. De Belg Tony Martinez stond alleen nog in de weg. Toch leek Horvat aan het langste einde te trekken. Op 5-4 kreeg hij minstens acht (!) pijlen om de wedstrijd te winnen en dus een plek op de Pro Tour te krijgen, maar alles ging mis. De druk werd hem te veel. Martinez gooide daarna in de beslissende leg ook nog een 12-darter, waardoor de Duitser verslagen achterbleef. Rowby-John Rodriguez kon zijn geluk niet op, hij vergezelt zijn broertje Rusty-Jake volgend jaar op de tour.

Finale

De finale op de laatste dag ging eigenlijk nergens meer over: Krzysztof Kciuk en Tony Martinez waren beide al verzekerd van een Tour Card, het ging hier alleen nog maar om de eer. Martinez won de eerste leg, maar daarna was duidelijk dat Kciuk de betere van de twee was. Hij won drie legs op rij, waarna hij zijn voorsprong uitbreidde tot 5-2. Martinez deed nog iets terug, maar het was de Pool die met 6-3 won.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Krzysztof Kciuk: 80.85 / 38%
Tony Martinez: 76.26 / 21%

Nederlanders

Vier Nederlanders stelden vandaag hun Tour Card veilig. In navolging van Luc Peters, die op dag drie een plek won, verzekerden Kevin Doets, Danny Jansen, Damian Mol en Jimmy Hendriks hun plek op de Pro Tour voor de aankomende twee jaar. Patrick van den Boogaard kwam net één plek te kort: door een nederlaag tegen Niels Heinsoe bij de laatste 64 eindigde hij op plek 12. Christian Kist en Ryan de Vreede behaalden op de laatste dag de kwartfinale, maar na tegenvallende resultaten op de eerste drie dagen was dat niet genoeg.