Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jose de Sousa

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 9 Middagsessie

De laatste middagsessie voor een korte kerstpauze staat op het programma. Jose de Sousa begint zijn WK donderdagmiddag, terwijl er ook twee krakers op het programma staan; Dolan-Rydz en Suljovic-Soutar. Lees hier er alles over.

Damon Heta vs Luke Woodhouse

Dag 9 van het WK begint met Damon Heta tegen Luke Woodhouse. Voor Heta wordt dit zijn derde PDC WK, zijn eerste als geplaatste speler. Op het WK van 2020 verloor Heta in de tweede ronde van Glen Durrant, terwijl vorig jaar Danny Baggish in een beslissende set te sterk was. Ook dit jaar heeft ‘The Heat’ weer stappen gemaakt bij de PDC. Op de vloer bereikte hij twee finales, die hij verloor van Jonny Clayton en Gerwyn Price. Daarnaast behaalde Heta nog drie halve finales en één kwartfinale. Op TV was de 34-jarige niet altijd even succesvol. Op de UK Open, World Matchplay en de World Grand Prix was het meteen afgelopen in de eerste partij. Op de Players Championship Finals behaalde Heta de derde ronde na overwinningen op Steve Lennon en Gabriel Clemens. Uiteindelijk bleek Wright in een spannende partij met 10-8 te sterk te zijn. Over het hele jaar gooide Heta een hoog gemiddelde, met een gemiddelde van 96,12 doet hij echt niet onder aan de topfavorieten voor de titel. Hoe ver kan Heta komen dit jaar?

De Australiër treft Luke Woodhouse in zijn eerste partij. Woodhouse timmert de laatste jaren flink aan de weg. In 2020 maakte hij zijn WK-debuut en dat deed hij uitstekend: Michael Smith werd verslagen. Vorig jaar ging hij ten onder tegen Jamie Lewis. De 33-jarige Engelsman is inmiddels opgeklommen naar plek 44 in de wereld. Op de vloer noteerde hij dit jaar twee kwartfinales, terwijl zijn gemiddelde uitkwam op 91.82. De UK Open was voor hem dit jaar het succesvolste op TV: hij haalde de laatste 32. Maandagavond wist ‘Woody’ met 3-1 in sets te winnen van landgenoot James Wilson. Woodhouse eindigde die wedstrijd rond zijn jaargemiddelde; 91,52. Toch zal het tegen Heta nog beter moeten. De heren kwamen elkaar één keer eerder tegen. Dit was tijdens een Players Championship toernooi in 2020, toen Heta met 6-3 won. Heta is gebrand om dit WK verder te komen dan zijn eerste twee edities. De vorm is er en daarom verwacht Darts Actueel dat Heta deze partij met 3-1 in sets gaat winnen.

Brendan Dolan vs Callan Rydz

In de tweede partij van de middag staat een ware kraker op het programma, Brendan Dolan neemt het op tegen Callan Rydz. Dolan is dit jaar als 22ste geplaatste voor het WK. De Noord-Ier heeft weer een succesvol jaar achter de rug. Op de vloer won hij één toernooi, Players Championship 5. In de finale versloeg hij verrassend Michael Smith. Naast een titel behaalde Dolan ook nog een finale (verloren van Ross Smith), drie halve finales, drie kwartfinales en twee kwartfinales op de Euro Tour. Ook op TV had ‘The History Maker’ succes. Op de UK Open bereikte hij de laatste 16, terwijl op het laatste toernooi voor het WK (Players Championship Finals) hij in de halve finales verloor. Na overwinningen op Chas Barstow, Ritchie Edhouse, Gerwyn Price en Jose de Sousa was Ryan Searle met 11-6 te sterk te zijn. Het jaargemiddelde van Dolan is 95,66. Dolan gaat dus met veel zelfvertrouwen en een goede vorm richting Ally Pally.

Met Callan Rydz als eerste tegenstander heeft Dolan niet gunstig geloot. Rydz kende tot zover zijn beste jaar bij de PDC. Hij eindigde als eerste op de Pro Tour Order of Merit voor de WK kwalificatie, door o.a. twee Players Championships op zijn naam te schrijven. In die finales werden Jonny Clayton en Gabriel Clemens verslagen. Ook op TV deed Rydz het niet slecht. Op de World Matchplay wist de Engelsman te winnen van Glen Durrant en Rob Cross om de kwartfinales te behalen. Daarin was Krzysztof Ratajski uiteindelijk met 16-8 te sterk. Het EK en de Players Championship Finals werden ook behaald door ‘The Riot’. Op het EK werd er in de eerste ronde verloren, terwijl in Minehead de tweede ronde het eindstation was. De Engelsman was afgelopen zaterdag met 3-0 te sterk voor Yuki Yamada, al ging het niet altijd even makkelijk. Zo kreeg de Japanner meerdere pijlen op de dubbel in de eerste set om de set te pakken. Vervolgens pakte Yamada geen leg meer en won Rydz set 2 en 3 met 3-0 in legs. Rydz eindigde die wedstrijd op een gemiddelde van 91,32. Als we kijken naar de onderlinge ontmoetingen dan staat het in evenwicht; 2-2. De laatste ontmoeting was op de Gibraltar Darts Trophy van dit jaar. Rydz kreeg toen met 6-1 klop. Darts Actueel verwacht een spannende wedstrijd, maar uiteindelijk zullen de finishes en de ervaring van de Noord-Ier doorslag gaan geven; Dolan wint met 3-2 in sets.

Mensur Suljovic vs Alan Soutar

In de derde partij van de middag kan er nog een spannende partij komen, dan neemt Mensur Suljovic het op tegen Alan Soutar. Suljovic kende een apart 2021. Tot april dit jaar speelde de Oostenrijker nog alle toernooien. Daarvan wist hij op de vloer één keer de kwartfinale te behalen en op de UK Open de laatste 32. Daarna was ‘The Gentle’ absent tot de Hungarian Darts Trophy. Hij was zolang absent, vanwege de angst om besmet te raken van het coronavirus. Zo miste Suljovic ook de World Matchplay. Toch presteerde hij vanaf september toch weer buitenaards. Zo behaalde hij de finale op de World Cup of Darts, de finale op de Gibraltar Darts Trophy en de kwartfinale op het EK. Door het bereiken van de finale van landentoernooi kwalificeerde Suljovic zich voor de Grand Slam of Darts. Hij kwam de poule door, waarna hij vervolgens het op moest nemen tegen Fallon Sherrock. Opnieuw ging het mis. Net als op het WK van 2020 verloor Suljovic opnieuw van ‘The Queen of the Palace’, Sherrock won met 10-5. Die klap was zo groot, dat hij op de Players Championship Finals met een gemiddelde van slechts 77 met 6-1 verloor van Callan Rydz. Is hij de klap te boven, of zal de Oostenrijker het ook dit WK lastig krijgen?

Suljovic zal in de eerste partij moeten afrekenen met Alan Soutar. De Schot is bezig aan een sterk debuutjaar in de PDC: nadat hij bij Players Championship 3 de kwartfinale haalde verraste hij Raymond van Barneveld op de UK Open. Uiteindelijk sneuvelde hij pas bij de laatste 16. Hij zette de vorm echter snel door: bij Players Championship 5 was de halve finale pas het eindstation. Aan het einde van het jaar noteerde hij nog een kwartfinale op de vloer. Met een gemiddelde van 94.70 eindigde hij het jaar qua gemiddeldes op plek 26. Afgelopen zondag boekte Soutar zijn allereerste zege op het WK. In een beslissende set werd Diogo Portela verslagen met een gemiddelde van 89,46. Als hij dit nog iets kan opkrikken tegen Suljovic, dan maakte hij een goede kans. Het wordt de allereerste ontmoeting tussen beide heren. Het is moeilijk om een favoriet aan te wijzen voor deze wedstrijd, toch gaat Darts Actueel voor een verrassing. Soutar heeft al een wedstrijd achter de rug en zal de wedstrijd in gaan zonder enige druk. Voor Suljovic is het afwachten hoe hij hersteld is van de dreun van de Grand Slam of Darts. Daarom voorspelt Darts Actueel een 3-2 overwinning voor Soutar.

Jose de Sousa vs Jason Lowe

De middagsessie wordt afgesloten met de nummer 7 van de wereld, Jose de Sousa, tegen Jason Lowe. De Sousa heeft opnieuw een goed jaar gedraaid. Op de vloer wist hij drie titels op zijn naam te schrijven. In de finales bleek hij te sterk te zijn voor Luke Humphries, Michael van Gerwen en Ryan Searle. Daarnaast verloor hij nog een finale van Chris Dobey en bereikte hij nog twee halve finales en drie kwartfinales op de vloer. Ook op de Euro Tour kende ‘The Special One’ succes. Op de Hungarian Darts Trophy behaalde hij de halve finales. Hoe waren zijn resultaten dan op TV? Het begon met een hoogtepunt door de finale van de Premier League te halen. Deze verloor hij met 11-5 van Jonny Clayton, ondanks een gemiddelde van 100. Ook bereikte hij nog de kwartfinales op het EK en de Players Championship Finals. Over het hele jaar noteerde De Sousa een gemiddelde van 97,91. Dit is na Michael van Gerwen, Gerwyn Price en Jonny Clayton het hoogste gemiddelde van alle spelers op het WK. Vorig jaar bereikte hij de laatste 32, wat zijn beste resultaat ooit is op een WK. Hoe ver kan De Sousa dit jaar komen?

Hij treft in zijn eerste partij op het WK Jason Lowe. Waar Lowe in 2020 nog een geweldig seizoen kende, is 2021 juist een stuk minder. Nadat hij Michael Smith versloeg op het WK 2021 vielen de resultaten op de vloer erg tegen. Hij haalde nog wel twee keer de kwartfinales, maar doordat daar ook veel nederlagen in de eerste ronde tegenover stonden was het lang twijfelachtig of hij het WK wel ging halen. Na Players Championship 30 leek hij nipt naast een plek te grijpen. Doordat Jeff Smith zich daarna via een andere weg plaatste, mocht de Engelsman alsnog afreizen naar Ally Pally. Afgelopen dinsdag won Lowe zijn eerste ronde partij met 3-0 in sets van een matige Daniel Larsson. Daarvoor was een gemiddelde van 88,89 en een dubbelpercentage van 31% genoeg voor. De onderlinge ontmoetingen leidt de Portugees met 3-0. De laatste ontmoeting was begin november dit jaar, toen De Sousa met 6-3 won op een vloertoernooi. Darts Actueel voorspelt dat De Sousa niet veel problemen zal hebben met Lowe, De Sousa gooit dit jaar veel beter dan Lowe. De Sousa wint met 3-1 in sets.

Image courtesy of FOTO: Kelly Deckers (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *