Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Wade, Lewis en Durrant al uitgeschakeld, Cross wint op EK

Donderdagavond startte de twaalfde editie van de European Championship. Deze werd voor de eerste keer gehouden in het Duitse Göttingen. De top 32 van de Euro Tour Order of Merit zullen de strijd aan gaan om titelverdediger James Wade van de troon te stoten. Of zal Van Gerwen de eerste speler worden die dit toernooi voor de vijfde keer zal winnen?

Joe Cullen – Mervyn King
De eerste partij van de avond was er meteen één van twee voormalige halve finalisten. King behaalde de halve finale in 2014 waarin hij verloor van Michael van Gerwen die dat jaar zijn eerste European Championship won, Cullen deed dat vorig jaar waarin hij in een beslissende leg met 11-10 verloor van Simon Whitlock.
Na een moeizame start pakte Cullen zijn leg in 19 darts voor de 1-0. King maakte vervolgens eenvoudig gelijk in 15 darts. De derde leg ging eveneens eenvoudig naar de starter waardoor Cullen 2-1 voor kwam. In de vierde leg kreeg Cullen de eerste kans op een break vanaf 80 en pakte deze op tops voor de 3-1 tussenstand. King kwam de vijfde leg niet mee waardoor Cullen onbedreigd naar 4-1 uit liep. Na de pauze was het King die de eerste leg pakte in 20 darts. King miste vervolgens de bull voor een 12 darter en de rebreak waar Cullen van profiteerde door de 5-2 te maken in 14 darts. In de achtste leg kwam King wederom onder druk, Cullen wist door te drukken en zo de wedstrijd te beslissen in 15 darts voor een 6-2 overwinning.

Dave Chisnall – Dimitri van den Bergh
Chisnall, die nog nimmer voorbij de kwartfinale kwam, mocht beginnen tegen de sympathieke Belg die voor de tweede keer deel nam. Lewis  deed dat niet ijzersterk waardoor vd Berg één dart voor de break kreeg. Die miste hij waarop Chisnall alsnog zijn leg pakte in in 17 darts. Ook de tweede leg ging met de darts mee in 18 pijlen waardoor de stand 1-1 was. De derde leg pakte Chisnall met de eerste 100+ finish (110) vaan het toernooi in 15 darts.  Chisnall kreeg kansen om te breaken maar liet dat achterwege waarop de Belg gelijk maakte. De vijfde leg was een eenvoudige prooi voor “Chizzie” in 15 darts om zo de voorsprong weer te pakken. Chisnall miste vervolgens een 144 voor de break. Maar beide heren missen vervolgens nog 10 darts voordat vd Berg zijn leg alsnog behield. Chisnall pakte wederom de voorsprong (4-3) in 14 darts. De achtste leg missen beide heren weer dubbels (Chizzie o.a. een 140 finish) waarop de Engelsman de voorsprong kon uitbouwen naar 5-3. Een sterkte negende leg met o.a. de zesde 180 van Chisnall maakte een eind aan de wedstrijd waardoor de Engelsman met 6-3 won.

Glen Durrant – Ricky Evans
Evans mocht beginnen maar miste een dubbel om zijn leg te behouden waarop Durrant in stapte en de brak pakte in 16 darts. De tweede leg was eveneens een prooi voor “Duzza” in 17 darts voor de 2-0 tussenstand. Vervolgens behield “Rapid Ricky” zijn eigen leg in 15 darts om de achterstand naar 1-2 te verkleinen.  De vierde leg kon Evans niet mee komen en pakte Durrant eenvoudig de leg in 19 darts. De opvolgende leg laat de snelle Evans zien het nog niet op te geven en pakte de leg in 12 darts om zo terug te komen tot 2-3 voor de pauze. Evens pakte vervolgens de break terug door in 15 darts uit te gooien en zo de stand gelijk te trekken tot 3-3. Evens had de smaak te pakken en pakte in 14 darts de derde leg achter elkaar en de voorsprong van 4-3. Op dat moment had Evens nog maar 1 dart gemist op een dubbel terwijl Durrant er al 9 gemist. Durrant kwam vervolgens sterk terug door in 12 darts de stand weer gelijk te trekken. In de negende leg had Evans de voorsprong (80 vs 234) maar Durrant voerde de druk op met een 180. Evens miste twee darts voor de voorsprong waarop Durrant de leg af snoepte in 14 darts en zo nog maar 1 leg verwijderd is van de overwinning. Beide spelers staan na vier beurten onder de 100. Durrant miste twee matchdarts waarop Evans weer in stapte en de stand weer in evenwicht bracht met 5-5. Evans mocht de laatste leg beginnen en deed dat steady door in 15 darts de wedstrijd naar zich toe te trekken en te winnen met 6-5.

Adrian Lewis – Simon Whitlock
De vierde wedstrijd van de eerste avond bracht twee voormalige winnaars aan de ockey (Lewis 2013, Whitlock 2012 red.). Lewis mocht beginnen en behield zonder problemen zijn leg in 14 darts. Whitlock behield zijn leg eveneens eenvoudig in 18 darts. De derde leg bracht spektakel waarbij Lewis op 99 stond na 3 beurten en Whitlock op 16. Lewis miste de dubbel 18 voor de leg waarop Whitlock de e=beste leg van het toernooi op zijn naam bracht in 10 darts. Whitlock  bleef sterk door gooien en pakte zijn eigen leg in 13 darts en stond op dat moment op bijna 109 gemiddeld. Lewis mist vervolgens 1 darts voor de 2-3 waarop Whitlock door knal naar een 4-1 tussenstand in 17 darts. na de pauze bleef Whitlock de betere speler, Lewis miste één dart op een dubbel waarop de Australiër uit liep naar 5-1. Lewis bleef prima gooien maar miste wederom meerdere darts op een dubbel waarop Whitlock eenvoudig de partij pakte in 17 darts. Het verschil zat hem vooral in de dubbels deze wedstrijd (Lewis 11%, Whitlock 67%).

Rob Cross – Darren Webster
Cross, verliezend finalist in 2017 vs Michael van Gerwen, mocht de wedstrijd beginnen. Hij startte goed met 140 maar Webster had de smaak ook te pakken en gooide in de openingsleg twee keer 180 en pakte de leg van Cross in 12 darts. De tweede leg opende Cross, net als Webster in de eerste leg, met een 180.  Webster wist toch de leg, met o.a. een 170 score, te pakken in 14 darts voor de 2-0. de derde keg was Webster ineens nergens te bekken waardoor Cross simpel terug kwam tot 1-2. De vierde leg pakte Cross, die duidelijk steeds beter in de partij kwam, de break terug in 16 darts voor de 2-2. De laatste leg voor de pauze was eveneens een makkelijke prooi voor “Voltage” waardoor hij drie legs achter elkaar pakte en voor het eerst de voorsprong in de partij had met 3-2. Cross versnelde nog eens na de pauze. Met een 12-darter met 84-finish op de bull pakte hij de break voor 4-2. Webster liet dit niet zo maar gebeuren en met een 13-darter kwam hij weer in breaks gelijk. Toch zou het hierbij blijven. Cross kon met een 16-darter weer simpel een break pakken, waarna hij het hoogtepunt van de wedstrijd voor het laatste bewaarde. Met een heerlijke 154-finish won hij de wedstrijd, hij mag het op gaan nemen tegen Joe Cullen.

James Wade – Johnny Clayton
De regerend Europees Kampioen mocht zijn jacht op het verdedigen van de titel beginnen tegen Jonny Clayton. ‘The Ferret’ lijkt op het juist moment in vorm te komen, kijkend naar zijn winst in de qualifier voor de World Series. De man uit Wales begon in ieder geval goed aan de wedstrijd. Met een 13-darter hield hij zijn eigen leg, waarna hij met een 14-darter meteen de break pakte. Met nog een 13-darter gooide hij flink door. Wade stond daarentegen onder de 80 te gooien. ‘The Machine’ kreeg in zijn eigen leg, terwijl hij zelf op 71 stond, een 106-finish om de oren, in 15 pijlen de slechtste leg van de wedstrijd. Clayton deed er daarna nog een schepje bovenop, door een 130-finish te gooien voor een 12-darter. Met een gemiddelde van 112 ging hij de pauze in. Wade kreeg daarna in zijn eigen leg de kans om een whitewash te voorkomen, maar nadat hij tops miste voor een 96-finish (20-D18-D40) mocht Clayton voor 41 terug komen naar de oche. In 2 pijlen ging dit uit, waardoor hij weer een 14-darter noteerde. De Welshman eindigde de wedstrijd met een gemiddelde van 111.33, zijn hoogste TV-gemiddelde ooit.

Darryl Gurney – William O’Connor
Daryl Gurney leek behoorlijk wat frictie verloren na het afscheren van zijn haar voor het goede doel. Hij begon namelijk enorm goed aan de wedstrijd tegen de Ier William O’Connor. Gurney wist al direct in de eerste leg de Ier te breaken en kwam o.a. dankzij een 180’er met 1-0 voor. Wat volgde waren 2 legs waar beide mannen opnieuw hun eigen legs niet wisten te behouden. Daryl Gurney had dus nog steeds het initiatief en stond met 2-1 voor. Dankzij goede scoring van Gurney (ruim boven de 100 gemiddeld) pakte de Noord-Ier ook zijn eigen leg (3-1) en O’Connor’s leg (4-1). De winst leek bijna al binnen te zijn. Na de pauze was het daarentegen O’Connor die de break wist te pakken. Dankzij missers op de dubbel wist de Ier 4-2 te maken. De legs hierna gingen met de pijlen mee (5-3), maar het werd spannender; O’Connor zat in de wedstrijd. Gurney mocht aan de leg beginnen en wist hem ook goed af te maken. Hij wint met 6-3.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *