Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Francois Schweyen - Belgian Darts Open 2023

WDF Weekoverzicht: Belg schittert in Letland

Afgelopen weekend werden er drie continenten gestreden om punten en titels bij de WDF. Enkele Nederlanders reisden af naar Noord-Europa. Lees hier meer.

Alan King Memorial

Zaterdag stond in Dunedin het ‘Bronze’-gerankte Alan King Memorial op het programma. Een totaal van 61 heren en 30 dames kwamen in actie. Bij de heren was Ben Robb de grote favoriet voor de titel aangezien Haupai Puha in Australië was voor een PDC WK Qualifier, die hij tevens ook won. Hij bereikte de halve finales, net als de nummer 2 en 3 geplaatste Kayden Milne en Darren Dummigan. Robb versloeg Warren Taylor in de halve finales, terwijl Milne te sterk was voor Dummigan. In een spannende finale bleek ‘Big Rig’ ook een maatje te groot voor Milne, die met een 5-3 zege zijn derde WDF-titel in 2023 op zijn naam schreef.

Bij de dames maakte Nicole Regnaud haar favorietenrol waar. De Nieuw-Zeelandse begon het toernooi als nummer één geplaatst en had weinig problemen om de finale te halen. In de finale trof ze een verrassende finalist, Taylor-Marsh Kahaki was met 4-3 te sterk voor Desi Mercer in de halve finales. In de finale moest er ook een beslissende zevende leg aan te pas komen, die door Regnaud werd gewonnen.

Heren
Halve finales
Ben Robb 4-2 Warren Taylor
Kayden Milne 4-2 Darren Dummigan

Finale
Ben Robb 5-3 Kayden Milne

Dames
Halve finales
Nicole Regnaud 4-0 Mary-Anne Teinaki
Taylor-Marsh Kahaki 4-3 Desi Mercer

Finale
Nicole Regnaud 4-3 Taylor-Marsh Kahaki

Latvian Open

Zaterdag stond in Riga, Letland, een toernooi in de categorie ‘Silver’ op het programma. Een totaal van 239 heren, 46 dames, 18 jongens en 5 meisjes streden om de prijzen. Bij de heren waren er 16 geplaatste spelers, waarvan er slechts één niet de laatste 32 bereikte. Dat was de Nederlander Moreno Blom die met 4-3 onderuit ging tegen Nauris Gleglu. Alexander Merkx bereikte wel de laatste 32, maar moest zich daarin erkennen in zijn Poolse tegenstander.

Wie zagen we dan wel terug in de eindfase van het toernooi? Bij de kwartfinales wist Scott Walters met 4-1 Mike Gillet te verslaan, versloeg Edwin Torbjörnsson landgenoot Björn Lejon en bereikte de Belg Francois Schweyen de halve finale door de nummer 2 geplaatste Barry Copeland met 4-1 uit te schakelen. Gary Stone produceerde in de kwartfinale het hoogste gemiddelde van de dag, met een gemiddelde van 104 werd Dennis Nilsosn met 4-2 aan de kant gezet.

Uiteindelijk bleven er een Zweed en een Belg ook in de finale. Torbjörnsson rekende eenvoudig af met Walters; 4-0. In de andere halve finale verraste Schweyen door met 4-1 te winnen van de nummer 3 geplaatste Stone. Torbjörnsson begon ook als beste aan de partij, met twee 18-darters waaronder een 170-finish nam hij een 2-0 voorsprong. Daarna was het Schweyen die scorend ijzersterk was. Met legs in 16,12,17,14 en 21 pijlen won de Belg 5 legs op een rij om zijn tweede WDF-titel uit zijn carrière te pakken.

Bij de dames won de Zweedse Maud Jansson haar derde WDF-titel van 2023. In de finale versloeg ze in een spannende finale de nummer één geplaatste Irina Armstrong met 5-3. De titels bij de jeugd bleven in eigen land. De Letten Ralf Laumanis en Marta Roga wonnen in hun categorie.

Heren
Halve finales
Edwin Torbjörnsson 4-0 Scott Walters
Francois Schweyen 4-1 Gary Stone

Finale
Francois Schweyen 5-2 Edwin Torbjörnsson

Dames
Halve finales
Irina Armstrong 4-2 Anu Rasmus
Maud Jansson 4-1 Marianne Munsko

Finale
Maud Jansson 5-3 Irina Armstrong

Jongens finale
Ralf Laumanis 4-0 Petr Grecman

Meisjes finale
Marta Roga 4-2 Ketija Ozola

Thunder Bay Open

Zaterdag stond het allereerste WDF-toernooi van 2023 gepland in Canada. Een totaal van 42 heren en 23 dames streden om de titels. Het waren uiteindelijk twee spelers die in 2022 ook speelden op Lakeside, die de titels grepen. Bij de heren was Rory Hansen de sterkste. Door in de halve finales met 4-3 te sterk te zijn voor Cory Tkach, bereikte hij de finale waar hij landgenoot Clint Clarkson trof. Nadat Clarkson op een 2-1 voorsprong kwam, won Hansen 4 van de laatste 5 legs om de finale met 5-3 naar zich toe te trekken.

Bij de dames bleek Darlene van Sleeuwen weer eens de sterkste. In de halve finales werd Alicia Cooker met 4-2 verslagen, met o.a. een 13-darter. In de finale had ze weinig problemen met Tricia Wark, zij werd met 4-1 aan de kant gezet door Van Sleeuwen voor haar vierde WDF-titel.

Heren
Halve finales
Rory Hansen 4-3 Cory Tkach
Clint Clarkson 4-3 Ron Looker

Finale
Rory Hansen 5-3 Clint Clarkson

Dames
Halve finales
Tricia Wark 4-3 Cathie Noonan
Darlene van Sleeuwen 4-2 Alicia Looker

Finale
Darlene van Sleeuwen 4-1 Tricia Wark

Riga Open

Zondag stond in Riga nog een toernooi op de planning, dit keer een toernooi in de categorie ‘Bronze’. Een totaal van 211 heren, 41 dames, 17 jongens en 5 meisjes stonden aan het begin van de dag aan de oche. Van de 16 geplaatste spelers, wisten slechts 6 spelers de laatste 32 te bereiken. Dit bleek uiteindelijk ook het eindstation te zijn voor de nummer 2 geplaatste Barry Copeland.

Alexander Merkx kende verbetering ten opzichte van zaterdag, de Nederlander bereikte de kwartfinales waarin hij met 4-2 verloor van Claus Nielsen. De winnaar van zaterdag, Francois Schweyen stoomde opnieuw door naar de finale. Met o.a. een herhaling van de finale op zaterdag bij de laatste 16 (4-3) en zeges op IJslander Vitor Charrua (4-2) en Nielsen (4-3) kon de Belg gaan voor de dubbel. Aan de andere kant van het schema was het de Zwitser Thomas Junghans die de finale bereikte. Hij was verantwoordelijk van de uitschakeling van onder meer Valters Melderis (4-2) en Gary Stone (4-1).

De finale begon matig, maar het was Junghans die de eerste twee legs naar zich toe trok in twee keer 20 pijlen. In derde leg brak Schweyen meteen terug door een 96-finish te gooien en er 2-1 van te maken. Lang kon de Belg niet genieten van de break, Junghans checkte 86 voor 3-1. De volgende twee legs waren ook breaks, waardoor de Zwitser met een 92-finish op matchpoint kwam. Een leg later maakte Junghans het in zijn eigen leg meteen af, met een 80-finish won hij zijn vierde WDF-titel van 2023 en lijkt daarmee zeker voor een plaats op Lakeside eind dit jaar.

Bij de dames kon de nummer één geplaatste Irina Armstrong zondag wel zegevieren. Net als zaterdag versloeg ze Anu Rasmus, waarna ze in de finale met 5-3 afrekende met Margaret Sutton. Sutton had op haar buurt afgerekend met Maud Jansson in de halve finales. Bij de jeugd gingen de titels naar Ralf Laumanis en Milda Zdanauskaite.

Heren
Halve finales
Francois Schweyen 4-3 Claus Nielsen
Thomas Junghans 4-1 Gary Stone

Finale
Thomas Junghans 5-2 Francois Schweyen

Dames
Halve finales
Irina Armstrong 4-1 Anu Rasmus
Margaret Sutton 4-2 Maud Jansson

Finale
Irina Armstrong 5-3 Margaret Sutton

Jongens finale
Ralf Laumanis 4-1 Markuss Jansons

Meisjes finale
Milda Zdanauskaite 4-2 Amanda Kirilova

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *