James Hurrell

WDF Weekoverzicht: Hedman en Hurrell winnen in Schotland

Afgelopen weekend stond het eerste ‘Gold’-gerankte toernooi op het programma voor de WDF, in Schotland. Daarnaast werden er toernooien in de categorie ‘Bronze’ afgewerkt in IJsland en Australië. Lees er hier alles over terug.

Scottish Open

Zaterdag en zondag stond het eerste ‘Gold’-gerankte WDF-toernooi van het nieuwe seizoen op het programma in het Schotse Renfrew. In totaal hadden 453 heren en 75 dames zich ingeschreven om te spelen om een automatisch ticket voor het aankomende WDF WK. Op de zaterdag werd er bij de heren gespeeld tot en met de laatste 64. Spelers die de zondag niet haalden waren Tony O’Shea, Darren Johnson, Wes Newton, Aaron Turner, Gary Blades, Shaun McDonald, Mark Graham, Lee Shewan, Gary Stone, Kevin McDine, Kai Fan Leung, Luke Littler en Dave Parletti.

Op de zondag werd er gespeeld tot en met de finale, waarbij de halve finales en de finale op het podium werden afgewerkt. De WDF-wereldkampioen Neil Duff liet zich niet van zijn beste kant zijn, hij verloor bij de laatste 32 met een gemiddelde van slechts 72 van Terry Roach met 4-2. Voor Francesco Raschini en Mark Barilli was deze ronde ook het eindstation. James Hurrell maakte wel erg veel indruk door met twee gemiddeldes van boven de 100 en een gemiddelde van 98 de halve finales te behalen. Dit lukten ex-PDC-tourkaarthouders Ryan Murray en Jamie Lewis ook. De laatste halve finalist werd de 19-jarige James Beeton. Voor thuisfavoriet Jim McEwan zat het toernooi er bij de kwartfinales op tegen Hurrell. Ook moesten we daarbij afscheid nemen van Arron Monk, Dave Prins en Dave Parletti.

Ryan Murray was de enige overgebleven Schot, maar hield de eer hoog voor het thuispubliek. Met 5-1 versloeg hij Jamie Lewis voor een plek in de finale. In de andere halve finale wist James Hurrell van een 1-3 achterstand terug te komen en uiteindelijk met 5-4 te winnen van James Beeton.

In de finale gingen de eerste drie legs met de darts mee, voordat Hurrell met een 16-darter de eerste break plaatste. Toch kon Murray een leg later meteen de break ongedaan maken, door met een 14-darter terug te komen tot 3-2. Hij wist vervolgens ook de break te verzilveren voor 3-3. Vervolgens gingen er twee legs met de darts mee. In de negende leg pakte Murray de broodnodige break in 17 darts en mocht zelf beginnen om de titel binnen te slepen. Murray kreeg één matchdart, maar miste de bull voor een 135-finish. Hurrell kreeg zijn kans en pakte die met beide handen, met een 84-finish kwam hij op 5-5. In een spannende beslissende elfde leg kregen beide heren matchdarts. Murray kreeg zijn vier matchdarts er niet in, waardoor ‘Hillbilly’ via dubbel 4 alsnog de titel pakte! Met deze titel kwalificeert Hurrell zich automatisch voor het WDF WK en neemt hiermee ook de nummer 1 positie van Neil Duff over.

Bij de dames ging de titel naar Deta Hedman. Ze versloeg in de finale Jo Clements in een beslissende leg. Clements schakelde eerder in het toernooi de WDF WK-finalisten Beau Greaves en Kirsty Hutchinson uit met 4-3. Anca Zijlstra en Aileen de Graaf verloren in de kwartfinales, maar pakten belangrijke punten mee voor de WDF Ranking.

Iceland Open

Zaterdag en zondag werd het jaarlijkse Iceland Open georganiseerd in IJsland. Dit ‘Bronze’-toernooi werd georganiseerd in Reykjavik met 47 heren en 12 dames. De grote favorieten die aanwezig waren, waren John Scott, Gábor Tákacs, Erik van Manen, Vitor Charrua, Matthías Örn Friðriksson en Gábor Izsák.

Zaterdag werd er bij heren en dames gestart in groepsfase. Iedereen ging automatisch door naar de knock-outfase op de zondag. Bij de heren vielen in de eerste twee rondes weinig verrassingen. Voor Hallgrimur Egilsson, Pétur Guðmundsson, Erik van Manen en Matthías Örn Friðriksson eindigde het toernooi bij de laatste 16. De winnaar van de Reykjavik International Games eerder dit jaar, John Scott, kon de dubbel niet pakken in IJsland. Vitor Charrua nam revanche en versloeg hem met 5-3 in de kwartfinales. Een tweede WDF-finale dit jaar kwam er niet voor Charrua, hij verloor van de ervaren Hongaar Gábor Takács met 6-3. Hij trof in de finale Guðjón Hauksson, die in de halve finale de talentvolle Alexander Þorvaldsson met ruime cijfers (6-1) versloeg.

Hauksson begon sterk aan de finale door de eerste twee legs te pakken. Vervolgens gingen er van de aankomende zes legs vijf naar Tákacs die zo op een 5-3 voorsprong kwam. Hauksson kreeg in leg 12 twee pijlen om terug te breaken naar 6-6, maar miste tweemaal. De ervaren Hongaar bleef koel en pakte met een knappe 80-finish de titel in IJsland.

Bij de dames ging de titel naar Ingibjörg Magnúsdóttir. Ze versloeg in de finale met 7-2 haar landgenoot Brynja Jónsdóttir. Voor Magnúsdóttir is het alweer haar derde WDF-titel uit haar carrière.

Murray Bridge Grand Prix

In het Australische Murray Bridge werd het ‘Bronze’-gerankte Murray Bridge Grand Prix gespeeld. In totaal kwamen 55 heren en 12 dames opdagen om te strijden voor de titels. Er werd gestart in poules. Bij de heren was dit met 5 poules met 7 spelers, twee poules met 6 spelers en één poule met 8 spelers. Per poule kwalificeerde de top 4 zich voor de knock-outfase.

Grote favorieten gingen allemaal door naar de knock-outfase; Peter Machin, Justin Thompson, Danny Porter, Brandon Weening, Robert Modra en KY Smith. Uiteindelijk bleven Machin, Thompson, Tony Pettit en Karl Schaefer over in de halve finales. Machin versloeg Thompson 7-5 voor een plek in de finale, terwijl Pettit zijn tweede WDF-finale behaalde ten koste van Schaefer. In de finale ging het in de beginfase erg gelijk op. Vanaf 2-2 wist Machin een verschil van twee legs te pakken en breidde dat gedurende de finale steeds meer uit. Uiteindelijk pakte ‘Machie’ met een 8-4 zege zijn derde Murray Bridge Grand Prix titel uit zijn carrière.

Bij de dames ging de titel naar Kym Mitchell. Voor haar is het haar eerste WDF-titel in 29 jaar. In de finale versloeg ze de talentvolle Abbey Morrison 6-4.