Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Q-School broedplaats voor manipulatie: dit is waarom de First Stage oneerlijk is

Het toernooi dat de ultieme dartdromen waar kan laten maken, is weer gestart. Van 9 tot 15 januari wordt Q-School gehouden, het moment om een PDC Tourkaart te veroveren. Toch is het toernooi – met name tijdens de First Stage – niet helemaal eerlijk opgebouwd. Darts Actueel legt je uit waarom.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Q-School 2023

Voordat je een PDC tourkaart kan winnen, moet je de Final Stage bereiken. In de Final Stage strijden uiteindelijk 128 darters in Duitsland én in Engeland om 27 tourkaarten. Op beide locaties zullen rond de 400 darters in actie komen tijdens de First Stage. Schrijf je een aantal overwinningen op je naam, dan heb je goede kans op kwalificatie naar de Final Stage.

Extra oefentoernooitje?
En hier gaat het mis. Want al tijdens het eerste First Stage-toernooi (van de drie) weet iedere darter die de laatste 32 heeft gehaald (of zelfs de laatste 64), dat hij/zij uiteindelijk via de ranglijst toch wel de Final Stage behaalt. Aangezien je dan al 2 of 3 punten hebt gewonnen voor de ranglijst, is het niet per se nodig om voor de dagwinst te gaan. Misschien vindt een darter het juist wel fijn om nog even een extra oefentoernooi te gooien.

De kans op manipulatie wordt het grootst in de eindfase van de First Stage – tijdens het 3e (laatste) toernooi. Waar sommige darters de dag beginnen al wetende dat ze de Final Stage ruim gaan bereiken via de ranglijst, zullen andere darters hopen voor dat éne noodzakelijke puntje in die éne wedstrijd.

Challenge Tour
Q-School deelname is nodig om aan de Challenge Tour mee te mogen doen. Er is dus ook een kleine groep darters die niet aan de First Stage meedoet om de Final Stage te bereiken, maar alleen meedoet met oog op deelname op de Challenge Tour. Niko Springer is hier een voorbeeld van. De Duitser won op dag één al een plekje in de Final Stage, maar zal deze niet spelen. In theorie had Springer ook de drie toernooien in de First Stage op een laag verzet kunnen gooien. Dit neigt naar competitievervalsing.

Manipulatie mogelijk
Een voorbeeld: Roemer Mooijman staat na dag één op 4 punten op de Order of Merit van de EU Q-School en weet dat hij zich met dit puntenaantal sowieso voor de Final Stage plaatst. Een van zijn vrienden, Moreno Blom, heeft nog 0 punten en staat buiten de kwalificatieplekken.

Wat gebeurt er als Blom tegen Mooijman wordt geloot in het laatste toernooi en Blom juist dat ene puntje (dat hij verdient bij een overwinning) hard nodig heeft om de Final Stage te bereiken? Dat wil eigenlijk niemand weten. De First Stage van Q-School zit vol met gevaren voor manipulatie.

LET OP: Mooijman en Blom worden hier puur als theoretisch voorbeeld gebruikt, hier had ook een ander koppel benoemd kunnen worden. Ze zullen dus echt niet ‘valsspelen’. Bovendien zijn deze twee darters goed genoeg om überhaupt geen extra kunstjes te hoeven uithalen.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Q-School broedplaats voor manipulatie: dit is waarom de First Stage oneerlijk is