Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Andy Baetens - WDF World Championship 2023

Andy Baetens schrijft geschiedenis: Eerste wereldkampioen uit België

Andy Baetens heeft zich gekroond tot de nieuwe WDF-wereldkampioen! De 34-jarige Belg begon het toernooi als dé grote favoriet voor de wereldtitel en maakte die rol helemaal waar. In de finale werd Nederlander Chris Landman met 6-1 in sets verslagen.

Andy Baetens was op voorhand de grote favoriet om de wereldtitel binnen te slepen. Hij bereikte de finale na zeges op Sebastian Bialecki (3-0), Gary Stone (3-1), Jonny Tata (4-2) en Dennis Nilsson (5-2). Chris Landman stond in de finale door twee voormalig Lakeside-kampioenen te verslaan. Na zeges op David Kirwan (3-0), Thomas Junghans (3-2) werden Neil Duff (4-3) en Jelle Klaasen (5-3) uitgeschakeld door ‘The Countryman’.

Baetens schiet uit de startblokken

In de beginfase van de finale was er voor Chris Landman geen houden aan. Andy Baetens wist de Nederlander meteen in de eerste leg te breaken in 13 darts en volgde dat op met een 16- en 15-darter om zo de set van Landman met 3-0 naar zich toe te trekken. Dit deed hij ook in zijn eigen set. Met twee 17-darters en een 12-darter (120-finish) gingen de heren binnen een kwartier al pauzeren, terwijl Landman nog op het scorebord moest gaan komen.

Landman op het scorebord

In de derde set gingen de eerste vier legs met de darts mee, waaronder een 12-darter van beide spelers waarbij Baetens de eerste 170-finish van het toernooi produceerde. In de vijfde leg was Landman niet in zijn eigen leg in 15 pijlen uit, waardoor Baetens via dubbel 4 alsnog met de set aan de haal ging. De vierde set ging wel naar de Nederlander. In de eerste twee legs miste de Belg enkele pijlen op de dubbel, waar Landman van wist te profiteren. Met een 108-finish hield Baetens nog wel zijn eigen leg, maar zag ‘The Coutryman’ een leg later via dubbel 4 terugkomen tot 3-1 in sets.

Baetens breidt voorsprong uit

Na een korte pauze gingen leg 1 en 2 met de darts mee. In de derde leg miste Landman drie pijlen op de dubbel om zijn eigen leg te houden, waardoor Baetens in 17 pijlen de break plaatste. Een leg later pakte de Belg ook de set door dubbel 2 te vinden. In de set 6 wist Landman te profiteren van missers op de dubbel van Baetens en brak hem meteen in de eerste leg. Echter wist de Nederlander dit niet te vervolgen. Baetens brak meteen terug in 15 pijlen om daarna zijn eigen leg te houden voor een 2-1 voorsprong. Een vijfde leg kwam er ook niet in deze set, ‘The Beast’ raakte dubbel 10 en was zo één set verwijderd van de wereldtitel.

Baetens maakt favorietenrol waar

Na wederom een pauze begon Landman aan set nummer 7, maar zag Baetens meteen een magistrale 100+ finish uitgooien, met een 146-finish brak Baetens meteen. Een 18-darter was vervolgens genoeg om zijn eigen leg te houden. In de derde leg kreeg Landman één kans om de finale levend te houden, maar 80 werd niet uitgegooid door de Nederlander. Baetens pakte zijn moment, gooide tops voor een 13-darter en greep daarmee als eerste Belg ooit de wereldtitel in de dartsport.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Andy Baetens: 93,69 / 41%
Chris Landman: 86,47 / 27%

Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (Tip Top Pics)
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *